Sırt ağrısı, daha çok gelişmiş olan ülkelerde sırt ağrısı önemli bir sağlık sorununa dönüşmüştür. Yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyebilen sırt ağrıları ciddi anlamda iş kaybına neden olabilir. Sırt ağrısı hafife alınmaması gereken bir rahatsızlıktır ve zaman kaybetmeden doktora başvurulduğunda tedavi başarısı oldukça yüksek olur. Sırt ağrısı birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilen bir sağlık sorunudur. Tek başına bir hastalık olarak kabul edilmemekte ve bazı hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilen bir sorundur.
Sırt Ağrısı Neden Oluşur?
Sırt ağrısı sırttaki omurganın yanlarında bulunan kasların gerilmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu gerilme daha çok stres nedeniyle oluşum gösterir. Gerilme ile C harfini andıran boyun omurgası düzleşir, omur ve sırta ulaşan sinir çıkışları daralır ve sinirler baskı altında kalır. Sinirlerde yaşanan baskı nedeniyle sırt kaslarında gerilme olur. Bu nedenle de sırt ağrısı yaşanır. Ayrıca farklı hastalıklar nedeniyle de belirti olarak sırt ağrısı yaşanabilir.
Sırt Ağrısı Nedenleri
Stanter Yaşam: Sırt ağrısı düzenli spor yapmayan kişilerde daha fazla yaşanan bir sağlık sorunudur. Duruş bozukluğu, uzun süre masa başında ya da bilgisayar başında kalmak, kondisyon eksikliği ve güçsüz kaslar sırt ağrılarına neden olan en yaygın faktörlerdir.
Yaralanmalar: Trafik kazası ya da farklı kazalar nedeniyle yaşanan yaralanmalar sırt ağrısına sebep olabilir. Sırt kaslarında ezilme, gerilmeler, basit ya da ciddi kırıklar ve bölge ile alakalı hasarlar da sırt ağrısı için nedenler arasındadır. Bu tip hasar ve yaralanmalar sinir hasarları da eşlik edebilir ve ileri dönemlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Fibromiyalji: Fibromiyalji yaşam standartlarına bağlı olarak gelişebilen ve sırt ağrısı dışında başka rahatsızlıklara da yol açabilen, yaygın görülen bir hastalık türüdür. Kaygı, stres gibi etkenler hastalığın boyutunu arttırabilir. Hastalığa sabah tutuklukları, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu ve baş ağrıları da eşlik edebilir. Kadın, erkek ve hatta çocukluk yaşta da görülebilir.
Sırt Fıtığı: Omurlar arasında bulunan yastıkçıklar disklerde fıtıklaşmaya neden olabilir. Bu fıtıklaşma daha çok sırt ve boyun bölgesinde oluşur. Oluşan fıtık omuriliğe baskı uyguladığında yürüme bozukluğu ve yürüme mesafesinde kısalmalara yol açabilir.
Kemik Erimesi: Kemiklerde mineral yoğunluk azaldığında kırılganlıkları kolaylaşarak, oluşan kırıklar sırt ağrısına yol açabilir. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık karşılaşılan bir sırt ağrısı nedenidir.
Yansıyan Ağrılar: Sırt ağrıları sırt bölgesi haricinde vücudun farklı yerlerinde bulunan organlardan dolayı da ortaya çıkabilir. Bu tür ağrılar yansıyan ağrılar olarak tanımlanır. Kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, mide hastalıkları gibi pek çok hastalık sırt ağrılarını tetikleyebilir.
Romatizmal Hastalıklar: Eklem ve kemik çevresinde bulunan bağ dokuları kemik ve kaslarda ağrılara yol açabilen bir hastalıktır. Bazı romatizma hastalıkları omurgayı ciddi anlamda etkileyerek sırt ağrısına yol açabilir. Bu tür hastalıklar her yaş grubunda ortaya çıkabilir.
Skalyoz: Skalyoz nedeni tam olarak bilinmeyen bir sağlık sorunudur. Cerrahiye ihtiyaç duyulmayan hafif eğriliklerde eklem hasarına bağlı sırt ağrısı yaşanabilir.
Tümörler: Omurga ile alakalı olan kemik ve sinirlerde oluşan selim ve kötü huylu tümörler sırt ağrısı için bir neden olabilir. Ayrıca göğüs, prostat ve akciğerlerde meydana gelen tümörler de sırt ağrısına yol açabilir.
Sırt Ağrısı Tedavisi
Sırt ağrısı tedavisi için ilk olarak ağrının neden kaynaklandığı bilinmelidir. Doktor gerekli incelemeyi yaparak ağının kaynağını tespit eder ve nedene yönelik tedavi başlatarak sırt ağrısına uygun tedaviye başlar. Sırt ağrısı teşhisi fizik muayene, MR, BT ve direkt grafi yöntemi ile konulabilir. Sırt ağrısı tedavisi için başlangıçta ağrı kesici, kas gevşetici ve lokal etkisi olan merhemler reçete edilir. Ayrıca sıcak kompresi uygulaması tavsiye edilir. Fizik tedavi tedavinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Yalnızca ilaç tedavisi yeterli olmayabilir. Fizik tedavi ile akupunktur, soft lazer, nöral terapi ve masaj uygulanabilir.
Fizik tedavi ile stres faktörü ortadan kaldırılmalıdır. Hasta yaşamında stresi arttıran unsurlardan kurtulmak için bazı değişiklikler yapmalıdır. Şayet uygulanan tedaviler yeterli olmazsa psikiyatri ve psikolog tedavisi de uygulanabilir. Sırt ağrıları için bu tür tedaviler uygulandığı sürece birtakım hareketlerden uzak durulmalıdır. Özellikle yerden bir şey alırken dikkatli eğilmek gerekir. Yukarı uzanmak sırt ağrısını tetikleyebileceğinden yukarıdan bir şey alınacağında mutlaka tabure ya da sandalye yardımı alınmalıdır.
Sırt Ağrılarından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
- Masa başında ya da devamlı bilgisayar başında çalışan kişilerin çok dikkatli olması gerekir. Belli aralıklar ile masa başından ya da bilgisayar başından kalkmak çözüm olabilir.
- Aşırı kilo da sırt ağrısına neden olabileceğinden dolayı kilo kontrolü yapmak gerekir.
- Spor ve egzersiz de sırt ağrılarından korunmak için önemlidir. Kondisyonu düşük olan kişilerde sırt ve karın kasları zayıf olabileceğinden ağrıya daha fazla rastlanır. Bu nedenle günlük en az 45 dakikalık yürüyüşler sırt ağrısından korunmak için faydalı olabilir.
- Sigara tüketimi sırt ağrısını tetikleyebileceğinden, mümkün olduğunca sigara içilmemelidir.
- Kalsiyum ve vitamin desteği almak sırt ağrısından korunmak için faydalı olabilir.